DAM raporu: Dersim’de çıkan orman yangınları devlet kaynaklı

Kaynak: Ahval

Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM), Dersim’de çıkan orman yangınlarıyla ilgili bir rapor hazırladı. Raporda yakın zamanda Uzuntarla ve Güleç’te de çıktığı hatırlatılan yangınların devlet kaynaklı olduğuna dikkat çekildi.

Dersim

Dersim’deki orman yangınlarının güvenlik gerekçesiyle ve kasıtlı olarak çıkarıldığı belirtilen raporda, “Her yıl Dersim, Şırnak, Hakkâri ve Bingöl gibi illerde ormanlar güvenlik gerekçesiyle yakılıyor. Tunceli Valiliği, 30 yerleşim yerini yasak bölge ilan etti.  Orman yangınlarına ‘yasak bölge’ bahane edilerek halkın müdahalesi engellenmektedir” denildi.

Çevre gönüllülerinin Valiliğe yaptığı başvuruların da reddedildiği belirtilen raporda, Orman Bölge Müdürlüklerinin mevzuat gereği yangına müdahale hakları olduğu ancak onların da Valilik kararıyla engellendiği ifade edildi.

2017-2018 yıllarında çıkan yangınları söndürme çalışmalarına bizzat katıldıklarını ifade eden Dersim Araştırmaları Merkezi üyeleri, gözlemlerini yerel kaynakların bilgileriyle bir rapor haline getirdiğini belirtti.

Raporda, 1993 ve 1994 köy yakmaları sürecinde evlerle birlikte, bağ bahçe, ekili tarla ve ormanların kasıtlı olarak yakıldığı ve 1996 yılında hazırlanan TBMM Göç Raporu’na göre bu süre zarfında 45 bin insanın yurdunu terk etmek zorunda kaldığı hatırlatıldı.

AKP iktidarında da çözüm sürecinde ara verilen orman yangınlarının son birkaç yıldır kesintisiz devam ettiği ifade edildi. 

Raporda 2017 ve 2018 yıllarında çıkan orman yangınları ve nedenleri tarih tarih şöyle yer aldı:

14 TEMMUZ 2017: Dersim Merkez, Pülümür, Hozat, Çemişgezek, Nazimiye, Ovacık ilçelerinin ormanlık alanlarını kapsayan ve Eylül ayına kadar devam eden orman yangınlarına ilişkin yapılan incelemeler sonucu orman yangınlarının kobra tipi helikopterlerin ve karakollardan açılan ateşler sonucu ortaya çıktığı tespit edilmiştir.

14-15 TEMMUZ 2017: Dersim’in, Pülümür ilçesine bağlı Rabat tepesi

28 TEMMUZ 2017: Dereboyu köyü mevkii helikopterlerle bombalanmış, bombardıman sonucu ormanlık alanda yangın çıkmıştır.

1 AĞUSTOS 2017: Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Mezra köyü, Uzunevler Mahallesi ve Kaymaz Tepe mevkiinde bulunan ormanlık alanda ise, Kırmızı köprü karakolundan açılan ateş sonucu yangın çıkmış ve günlerce süren yangına yöre halkı kendi imkânları ile müdahale etmiştir.

1 AĞUSTOS 2017: Dersim’in Çemişgezek Aliboğazımevkiinde ki ormanlık alan kobra tipi helikopterlerle bombalanmış, bombardıman sonucu ormanlık alanda yangın çıkmıştır.

3 AĞUSTOS 2017: Hozat’ın Amutka bölgesi Beydaşmevki, Çakmaklı Yaylası, Kozluca, Samoşi, Dere Köyü bölgeleri de helikopterlerin bombardımanı sonucu orman yangını çıkmıştır. Bölgede yaşayan ve yaylada olan yurttaşlariçin büyük tehlike oluşturan yangına hiçbir şekilde müdahale edilmemiştir.

6 AĞUSTOS 2017: Dersim merkeze bağlı Sarıtaş, Karşılar, Geyiksuyu, Eğriyamaç, Gökçek köyleri mevkiinde ki ormanlık alan kolluk kuvvetleri tarafından ateşe verilmiş, yangına müdahale etmek isteyen halka ise kolluk kuvvetleri tarafından izin verilmemiştir.

9 AĞUSTOS 2017: Dersim’in Kutudere bölgesinde, jandarma karakolundan atılan havan topu sonucu çıkan yangın bir hafta sürerken, halkın kendi imkânları ile yangına müdahale etmelerine ise jandarma görevlileri tarafından izin verilmemiştir.

10 AĞUSTOS 2017: Ovacık Yayla Günü köyü, Çayırdüzümezrası, Kızık köyü kara deresi mezrası, Kuşluca köyü mevkiindeki ormanlık alanda, kolluk kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu yangın çıkmış, günlerce süren yangına halk kendi imkânları ile müdahale etmiştir.

11 AĞUSTOS 2017: Dersim merkeze bağlı Bali deresi mevkii, yine merkeze bağlı Kutu deresi, Özlücan köyü, Roj Vadisinde ki ormanlık alanda, helikopterlerin bombardımanı sonucu yangın çıkmıştır.

16 AĞUSTOS 2017: Nazımiye, Doğantaş köyü mevkiinde kolluk kuvvetlerinin uygulamaları sonucu çıkan yangın günlerce sürdü.

24 AĞUSTOS 2017: Dersim merkeze bağlı Geyiksuyu Jandarma Özel Hareket Taburu Komutanlığı tarafından yapılan top atışları sonucu, Geyiksuyu mevkiinde ki ormanlık alanda yangın çıkmıştır.

27 AĞUSTOS 2017: Kolluk kuvvetlerinin açtığı ateş sonucunda Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Hasangazi köyü mevkiindeki ormanlık alanda yangın çıkmıştır.

3 EYLÜL 2017: Nazımiye ilçesine bağlı Uzuntarla ve Dokuzkayalar, 8 Eylül Nazımiye ilçesine bağlı Büyükyurt mevkilerinde ki ormanlık alanlarda ise kobra tipi helikopterlerin bombardımanı sonucu yangın çıkmıştır.

17 EYLÜL 2017: tarihinde Dersim Merkeze bağlı Karşılar ve Geyiksuyu karakolları tarafından atılan havan topları sonucu Geyiksuyu, Halbori, Karşılar ve Sin köyleri mevkiindeki orman alanda yangın çıkmıştır.

26 – 30 TEMMUZ 2018: Pertek Çataksu köyü ve Yakabaşı bölgesinde çıkan yangın 5 gün boyunca devam etmiştir. Kesin olmamakla birlikte bir köy korucusunun kasıt veya ihmali sonucu çıktığı belirtiliyor. Dağlık ve ormanlık alana yayılan yangın il orman müdürlüğü ekiplerince söndürüldü. Yaklaşık 50 hektar alan zarar gördü..

29 TEMMUZ – 3 AĞUSTOS 2018: Dersim merkez Çılga köyü, Zargovit orman yangını. Çıkış nedeni askeri operasyon. Güvenlik nedeniyle müdahale edilmesine izin verilmeyen ormanlık alan günler sonra kendiliğinden söndü. Yangından yaklaşık 25 hektar alan zarar gördü.

AĞUSTOS 2018: Hozat ve Çemişgezek ilçeleri arasında yer alan Aliboğazı ormanlık alanda Ağustos’un ilk haftası itibarıyla çıkan yangın, kısa sürede Değirmendere köyü, Zağar, Zengi, Koçeri, Bozan ve Kozkuzluca bölgelerini içine alarak geniş bir alana yayıldı. Yangın 22 Ağustos tarihinde gönüllüler ve orman işçilerinin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Çıkış nedeni askeri operasyon. Müdahale edilmesine uzun süre izin verilmedi. 16-17-18 Ağustos’ta Dersim Doğa Gönüllüleri ve İl Orman Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerce müdahale edildi ve yaklaşık 300 hektar ormanlık alan bu yangında zarar gördü.

Pülümür vadisi Rabat Yangını: Ağustos’un üçüncü haftası başlayan yangın orman işçilerinin müdahalesi sonucu söndürüldü. Etkilenen alan hesaplanamadı.

Geyiksuyu Bali Deresi – Müşkirek mezrası ve Bokır Dağı yangını: 18 Ağustos tarihinde başlayıp, 22 Ağustos 2018 tarihinde söndürüldü. Askeri operasyon nedeni ile müdahale edilmesine izin verilmeyen yangın, yasağa rağmen doğa gönüllüleri tarafından 22 Ağustos tarihinde tamamen kontrol altına alındı. Ancak 25 Ağustos günü bölgede yapılan ikinci operasyon sonucu tekrar yangın başladı. 2-3 Eylül’de kendiliğinden söndü. Yaklaşık 200 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Dersim merkez Çığ köyü orman yangını: 28 Ağustos’ta başlayan yangının, Çıkış nedeni bilinmiyor Doğa gönüllüleri ve orman müdürlüğü işçilerinin ortak çalışması ile söndürüldü. Yaklaşık 3 hektar alan zarar gördü.

1 EYLÜL – 7 EYLÜL 2018: Dersim merkez Kutuderesi yangını. ÇIKIŞ NEDENI: Askeri operasyon. Durum: Yangına müdahale edilmesine izin verilmedi. Doğa gönüllülerinin bölgeye gitmeleri çabası sonuçsuz kaldı. Kutudere’de süren yangın 7 gün boyunca devam etti ve yağmurun yağması ile kendiliğinden söndü. Bu bölgede çıkan yangın sonucunda yaklaşık 250 hektar alan zarar gördü.

5 EYLÜL 2018: Dersim merkeze bağlı Geyiksuyu yangını. ÇIKIŞ NEDENI: Bilinmiyor. Orman işçilerinin müdahalesi ile söndürüldü. Yanan alan yaklaşık 2 hektar.

5 EYLÜL 2018: Mazgirt Hıran bölgesi yangını. Çıkış nedeni bilinmiyor. Orman işçilerinin müdahalesi ile söndürüldü.

16 EYLÜL 2018: Zel Dağı Alacık yangını. ÇIKIŞ NEDENI: Bilinmiyor. Yangın 3 gün sürdü ve kendiliğinden söndü.

27-29 EYLÜL 2018: Pülümür ilçesi Meydanlar Mahallesi yangını. Çıkış nedeni bilinmiyor. İlçe orman işletmesi çalışanları ve gönüllüler tarafından söndürüldü.

20-28 EYLÜL 2018: Munzur vadisi Ahpanos bölgesi yangını. Çıkış nedeni bilinmiyor. Tunceli Valililiğinin müdahale edilmesine izin vermediği yangın, çıktıktan sekiz gün sonra kendiliğinden söndü.

27-30 EYLÜL 2018: Mazgirt Kale Köyü yangını. Çıkış nedeni askeri operasyon. Yangın belediye çalışanları ve gönüllüler tarafından söndürüldü.”

Leave a comment